It looks like you're using an Ad Blocker.
Please white-list or disable AboveTopSecret.com in your ad-blocking tool.
Thank you.
Some features of ATS will be disabled while you continue to use an ad-blocker.
Originally posted by Sovaka
However, according to Earth, it takes 23hrs, 56mins and 4 seconds to complete a single turn, which gives us a time discrepancy of 236 seconds or 3 minutes and 56 seconds.
reply to post by Sovaka
However, according to Earth, it takes 23hrs, 56mins and 4 seconds to complete a single turn, which gives us a time discrepancy of 236 seconds or 3 minutes and 56 seconds. And it takes 365.256363004 days to make one complete 360° orbit of our Su
Originally posted by alfa1
Originally posted by Sovaka
However, according to Earth, it takes 23hrs, 56mins and 4 seconds to complete a single turn, which gives us a time discrepancy of 236 seconds or 3 minutes and 56 seconds.
Its the difference between siderial and solar time.
Originally posted by Sovaka
I'm not sure how they have measured the time it takes for an Orbit.
.
During the era of the Middle Kingdom, Egyptians based their calendar on the heliacal rising of Sirius, namely the day it becomes visible just before sunrise after moving far enough away from the glare of the Sun.
This occurred just before the annual flooding of the Nile...
Originally posted by SpearMint
I don't understand how you came to 687,061. Also, you need to add in leap years.
How could we have got it so wrong?
Oh I know how... Convenience of the 24 hour cycle to make everything neat and tidy...
Originally posted by Sovaka
reply to post by SpearMint
This is the math I used;
Base Year: 2012
2012 * 365.256363004 = 734,896 Days
734,896 * 24 = 17,637,499 Hours
17,637,499 * 60 = 1,058,249,955 Minutes
1,058,249,955 * 60 = 63,494,997,324 Seconds
Modified Year:
Seconds = 3364/60*17,637,499*60 (Which is the Sidereal minutes divided by 60 to get hours * the Solar Mean hours to get the difference times 60 to get the Sidereal seconds)
Seconds = 59,332,547,500
Minutes = 59,332,547,500 / 60 = 988,875,792
Hours = 988,875,792 / 60 = 16,481,263
Days = 16,481,263 / 23.934444444 = 688,600
Years = 688,600 / 366.2567866342 (Sidereal days based off previous post calculation) = 1880
Originally posted by SpearMint
There's no way 4 minutes a day equates to 133 years difference though. I'm not sure where the 3364 comes from.
Originally posted by Sovaka
Originally posted by SpearMint
There's no way 4 minutes a day equates to 133 years difference though. I'm not sure where the 3364 comes from.
As I stated, the 3364 is the Sidereal seconds minus the 236 second discrepancy.
4 * 365 * 2012 = 2,937,520 minutes.
2,937,520 / 60 = 48,958.66666666667 Hours
48,958.66666666667 / 24 = 2,039.944444444444 Days
2,039.944444444444 / 365 = 5.588888888888889 Years
Slight variance in the above due to not taking the .265 days (leap year).
It does give a different result... But when you break down the calculation as I have shown in a previous post, the time factor actually blows at as the time effect compounds per year.
If you load up MS Excel or Open Office Calc and put in those numbers yourself, you will see how much it blows out.