posted on Jul, 26 2010 @ 02:29 AM
I love skeptics, for I am one myself.
Let us go through a process of ratiocination that what most people misleadingly term as"common sense" and exclude the definition of a yojana
altogether which was your main point of contention .
The Definition of time unit Nimish can be found in ShrimadhBhagwat(ii,11-3 TO 10) WHERE IT IS MENTIONED THAT 15 NIMISHAS MAKE 1 Kashta,15 kashtas make
1 laghu, 30 laghus make 1 muhurtas and 30 muhurtas make 1 Diva-ratri
Depicted as below:
15 Nimish = 1 Kashth
30 Kashth = 1 Kaal ( 30 * 15 Nimish = 450 Nimish)
30 Kaal = 1 Muhurt ( 450 * 30 Nimish = 13500 Nimish)
30 Muhurt = 1 Ahoratr ( 13500 * 30 Nimish = 405000 Nimish)
1 Ahoratr = 1 Day (24 Hours)
So; 1 Day = 24 * 60 * 60 Seconds = 86400 Seconds correct?
Thus we have:
86400 Seconds = 405000 Nimish
1 Second = 4.69 Nimish
1 Nimish = .214 Second
3X10^8 m/s upto two significant digits a value quite accurate as we know it today
A nimesa is therefore equal to 16/75 seconds. It indeed does come very close to the correct figure of 186,000 miles per second.”
Do you still advocate that my hypothesis is flawed?.... the rigveda also postulates that light consists of three primary
colors(
webcache.googleusercontent.com...:jNDyZJjohCMJ:en.wikipedia.org/wiki/Light+speed+of+light+in+rigveda,+nasa&cd=1&hl=en&ct=cln
k&gl=in).Pretty #ing amazing, I would say.
[edit on 26-7-2010 by Leonardo01]